Over

Deze website bevat waarden van alle Nederlandse fijnstof sensoren die deelnemen aan het Sensor.Community netwerk. Deze site is ontstaan op intiatief van het opstarten van een meetnetwerk voor de gemeente heusden door Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden.
Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes in de lucht en is ongezond. De Europese normering stelt ruwweg dat het daggemiddelde van PM10 lager dan 40 microgram per kubieke meter dient te zijn, voor PM2,5 is dat 25 µg/m³. De wereldgezondheidsorganisatie stelt 20 resp. 10 µg/m³. PM staat voor Particulate Matter. PM10 betreft deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer, PM2,5 met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Meer informatie vindt u op Wikipedia.


De eerste goed bezochte informatiebijeenkomst was op dinsdagavond 27 september 2022 in Den Elshof te Elshout. Voor meer informatie, ga naar deze pagina.


Opmerkingen

Deze website bevind zich in een eerste ontwikkelingsfase.

  • Data is beschikbaar vanaf 1 juli 2023, maar standaard is de laatste maand selecteerbaar. Wilt u oudere gegevens zien, neem dan contact op met de beheerder
  • Data is weliswaar geschoond van rare waarnemingen, maar nog niet gecorrigeerd voor hoge luchtvochtigheden
  • De weergegevens in het kader zijn gebaseerd op het weerstation Gilze-Rijen
  • Uit privacy overwegingen is de sensor niet op het exacte adres geplaatst
  • Het doel is om achteraf analyses te verrichten
  • De layout van deze site is niet geoptimaliseerd voor kleine beeldschermen


Gebruik


Onderaan het scherm is een periode filter mogelijkheid. De bovenste, "Nederlandse sensoren", is bepalend voor het kaartje. Standaard begint met de laatste vier weken en eindigt deze op gisteren. De periode kunt u instellen middels een drag/drop vanuit de zijkanten, of via de datumtijd editor ernaast. De grafiek in de periodefilter geeft de gemiddelde waarden van alle Nederlandse sensoren per tijdstip. De grafiek daaronder van de eventueel geselecteerde sensoren.

Onder deze twee periodefilters is een alternatieve methode om te kijken wat de waarde is op een specifiek moment. Links staat de datum, daarnaast een schuifregelaar waar u per kwartier de tijd kunt instellen. U kunt de tijd automatisch vooruit laten lopen door te klikken op de Afspeelknop.

Rechtsbovenin kunt u aangeven hoe de sensoren in de kaart worden weergeven. Er zijn twee soorten "Punaises" beschikbaar:

  • Cirkel: deze geeft middels een kleur en tekst de waarde van de sensor in een cirkelvorm weer. De kleur gaat van groen, via rood, tot zwart naarmate de fijnstof concentratie groter wordt.
  • Bar: deze geeft de waarde via een kleine bar grafiek weer. Hoe hoger de staaf, des te hoger is de concentratie fijnstof
Sensoren geven de gemiddelde waarden in de periode. Als u het geografische kaartje uitzoomt, worden op een gegeven moment sensoren samengenomen en de waarden is een ongewogen gemiddelde van de onderliggende sensoren in het cluster.

In de tabel aan de rechterzijde staat informatie over de geselecteerde sensoren. Via de knop Teken kunt u zelf een groep sensoren selecteren door een polygoon voorbij de sensorenen te tekenen. U beëindigt het tekenproces door te dubbelklikken. In de tabel staan de waarnemingen van de sensoren die in het gebied vallen. U kunt ook handmatig de sensoren selecteren door in de kaart op de punaise te klikken. Als u de Control toets ingedrukt houdt, dan wordt de selectie uitgebreid. Ook zijn helemaal onderaan het scherm de waarnemingen van de geselecteerde sensoren zichtbaar.

Aan de linkerzijde van de tabel kunt u een of meerdere sensoren aanvinken. Deze kunt u grafisch weergeven middels de twee knoppen daaronder. Gecombineerd geeft de gemiddelde waarden van de geselecteerde sensoren in de tijd; Individueel geeft de grafieken per sensor onder elkaar.

Onderaan staan een paar knoppen:

  • Maak video: Deze maakt een mp4 video van de datum helemaal links van deze regel
  • Heatmap: deze geeft een zogenaamde heatmap van de geselecteerde periode. Met de kleurcodering volgens het RIVM

Reageren op deze website kunt u via Email. De kaart is afkomstig van Bing (Microsoft), de sensor data van Sensor.Community en weergegevens van KNMI.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload X